9. Jurijev pohod po Grajski pešpoti - Od Žunič do Adlešič
23.04.2018

Že devetič za Jurjevo po Grajski pešpoti: Javni zavod Krajinski park Kolpa že tradicionalno organizira pohod po Grajski pešpoti konec tedna, ki je najbližji Jurjevemu (ki ga tukaj praznujemo 24. aprila). Tokrat smo se na pohod odpravili v nedeljo 22. aprila.

Slikovita pešpot je speljana iz Žuničev v Paunoviče, nato skozi steljnike do Miličev in potem ob Kolpi vse do Dragošev. Na organiziranem pohodu večini udeležencev zadostuje 9 kilometrska trasa, ki se konča pri Starem Podu. Čeprav pot ni naporna in poteka v prijetnem okolju, pa predvsem dejstvo številnih postankov, ko pohodnike k počitku, prigrizku in dobri kapljici povabijo prijazni domačini botruje temu, da je ura poldne in čez ko pridemo mimo lokala Stari pod. Tisti bolj vneti – letos je to bila skupina Prlekov, ki jih je pripeljal gospod Domanjko po jo mimo Pobrežja mahnejo vse do severovzhodne meje zavarovanega območja Krajinski park Kolpa v Dragoših in potem tudi nazaj v Adlešiče, kar znese že dobrih 20 kilometrov.

Pred pohodom je bil kratek postanek v Šokčevem dvoru, ki so si ga nekateri ogledali prvič, v Paunovičih je h Kiki povabil gospodar Niko, prav tako pa so udeleženci bili povabljeni na kozarček pri Žužičevih in Mitrovih v Miličih. Ob ogledu pravoslavne cerkve sv. Petra in Pavla so udeležence pohoda nagovorili pop Jelenko Stojanović, viceadmiral  in doktor pomorskega prava prof. Tomislav Đorđević in predsednik cerkvenega odbora Marindol Simo Selakovič. Od tu je pot strmo vodila h Kolpi in potem z njenim tokom steza pripelje k Staremu Podu kjer je bila za vse pohodnike organizirana malica.

Sicer pa je pot za izletnike zanimiva tudi naprej, še posebej tudi ogled Kuzminega mlina in ostankov gradu v Pobrežju.

Tokrat je pohod potekal še v prav posebno prijetnem vremenu … - očitno nam naše dobre zveze z ministrstvom za okolje in prostor pomagajo tudi pri tem.
(Boris Grabrijan)

Promocija biotske pestrosti v Krajinskem parku Kolpa (PRO-BIO-KOLPA)
10.05.2017
Bela krajina in z njo krajinski park Kolpa ima bogato ohranjeno naravno in kulturno dediščino, veliko biotsko pestrost in je delno vključena tudi v omrežje Natura 2000 območij naravovarstvenega pomena. Osnovni namen krajinskega parka je ohranitev naravnih vrednot, ohranitev biotske in krajinske pestrosti ter ekološko pomembnih območij. 
 
S projektom PRO-BIO-KOLPA želimo z različnimi izobraževalnimi vsebinami promovirati omenjene naravovarstvene cilje in omogočiti širši javnosti, da spozna ta skriti biser Bele krajine. Favna metuljev in kobilic je na tem območju Slovenije slabše raziskana, vendar je poznavanje zelo pomembno, saj sta ti dve skupini živali bioindikatorji dobro ohranjenosti kopenskih ekosistemov. Zato bomo sodelujoči v projektu v času trajanja projekta izvajali popise kobilic in metuljev. Identificirali bomo naravovarstveno pomembne vrste in na koncu podali naravovarstvene smernice za njihovo varovanje. 

Cilj projekta je poleg naštetega tudi ozaveščanje otrok in odraslih o biotski pestrosti parka, kako jo raziskujemo in zakaj je pomembno, da jo ohranjamo. Ozaveščanje ljudi je zelo pomemben del tega projekta, zato v mesecu maju potekajo na šolah in v prostorih parka delavnice za otroke in obiskovalce. S tem dogodkom obeležujemo 22. maj - mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Na delavnicah iščejo odgovore na vprašanja, kot so: kako žuželke izbirajo in oprašujejo različne cvetlice, ali imajo metulji enake oči kot mi, ali so zanje trobentice tudi rumene barve, kaj imajo skupnega krila metulja in opeka na strehi hiš, ali lahko skočimo tako daleč kot kobilica, katere so stopnje v razvoju metulja,  kako in zakaj se metulji skrivajo v okolju, katere vrste metuljev lahko s pomočjo metuljnice opazujemo v okolici itn. Poleg delavnic bodo v okviru projekta nastala tudi različna učna gradiva v tiskani in elektronski obliki.

Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013, 1. razvojne prioritete »Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti« ter prednostne usmeritve 1.3 »Štipendijske sheme« v okviru potrjene operacije »Po kreativni poti do praktičnega znanja«. 
 
Sodelujoče institucije: 
Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani 
Javni zavod Krajinski park Kolpa
KOLPA`S podjetje za proizvodnjo, trgovino, gostinstvo in servis d.o.o. 

Trajanje projekta: 
marec-julij 2017 


 
KONFERENCA Čuvar brata svoga 2016
16.06.2016
Dragi bratje,
Milost in mir od Boga, našega Očeta in našega edinega Gospoda Jezusa Kristusa, naj bo z vami vsemi.
 
Veselimo se, da vas lahko obvestimo in pozovemo na 7. konferenco za brate “ČUVAR BRATA SVOGA”, ki se bo letos odvijala v kampu Jankovič – Stari Pod, v mestu Adlešiči.
 
V preteklih šestih letih, smo na preteklih konferencah doživeli velike Božje blagoslove in Njegovo močno delovanje v življenjih in srcih prisotnih mož. V skladu z božjo vizijo in načrti, verjamemo, da je potrebno nadaljevati s srečevanjem bratov in še naprej vlagati v duhovno izgradnjo moškega dela Kristusovega Telesa iz naše regije.
 
Verjamemo, da je neizmerno vredno in pomembno, da se kot Božji možje enkrat na leto zberemo in skupaj stopimo pred našega Očeta, tako da mu, ne samo z besedami, ampak tudi z dejanjem pokažemo, da smo odločni skupaj proslavljati njegovo sveto Ime, vršiti Njegovo voljo, širiti Njegovo Kraljestvo in pokazati edinost Kristusovega telesa v naši regiji.
 
Tema konference bo “POČITEK“. Verjamemo, da je za zdravo življenje in službo kristjanov izredno pomembno razumeti in prakticirati resnico Pisma, ki govori o Božjem počitku. Gospod Jezus je rekel, da bo vsem, ki pridejo k njemu dal mir in počitek, to je počitek duše. Zdravo duhovno življenje vključuje zdrave misli in občutke. Nemogoče je biti istočasno duhovno zrel, a čustveno in socialno nezrel.  V svetu krivic, tesnobe, strahu in nemira nič ne proslavlja Boga bolj kot mirno zaupanje, ki ga veren človek pokaže v teških in stresnih situacijah. Svojemu ljudstvu je Gospod sporočil: “… v mirovanju in zaupanju je
vaša moč” (Izaija 30:15). Kaj je to Božji počitek, kako vstopiti vanj in ostati v njem je tema letošnje konference Čuvar brata svoga.
 
Kot pretekle konference, bo tudi ta organizirana v nekoliko “vojaškem” stilu, to pomeni skupno prebujanje, zbiranje pred Gospodom, telovadbo in nekatere druge aktivnosti. Verjamemo, da niti ena vojska, pa tudi Kristusova, ne more imeti uspeha, vkolikor ne odkrije blagoslov, potencial in nujnost resnične discipline, to je, da vstopi v Božji počitek in v njemu ostane. Zato pozivamo vse pastirje in brate, da ohrabrijo Božje može v svojih skupnostih in mestih, da pridejo na to, za Kristusovo Telo v regiji, zelo pomembno srečanje!
 
Pomembne informacije:
Sedma konferenca “Čuvar brata svoga” 16. – 19.06.2016. Obvezna prijava do 05.06.2016.
Dodatne informacije, prijavo in video lahko najdete tudi tukaj: http://mks-icf.org/cbs-2016
 
NASTANITEV:
Manjši del bratov bo nastanjen v sobah v objektih kampa. To se nanaša predvsem na starejše brate in tiste, ki trpijo kakšno bolezen. Ostali bomo v šotorih. Manjši del šotorov bo postavil organizator a ohrabrujemo vse brate, da vkolikor lahko, posodite ali prinesete svoj šotor. Ne glede na nastanitev morate s seboj prinesti posteljnino in pokrivalo oz. vrečo za spanje.
 
REGISTRACIJA: Začetek v četrtek, 16.06. od 16h naprej.
prispevek: 35 EUR (plača se ob registraciji in krije stroške bivanja, hrano in majico)
 
KONTAKT:
E-mail: cuvar.brata.svoga@gmail.com
Telefoni:
+386 31 814 391 Steve Telzerow (Slovenija)
+387 61 255 309 Slavko Hadžić (BiH)
+381 606 312 910 Miroslav Radovanović (Srbija, Makedonija, Crna Gora)
+385 921 662 858 Oliver Buljat (Hrvaška)
**
Organizacijski odbor konference Čuvar brata svoga
 
Živo in živahno pri Starem podu
24.08.2014
Pikica + Floki = Liza + Bolt + Fredi in VELIIIKO VESELJA & DOBRE VOLJE

To pa že veste .. Stari pod=
sožitje narave + zabave
GLAMPING - glamurozno kampiranje ob Kolpi
01.08.2014

Preizkusite udobje, domačnost in lepote narave v enem mahu.
Preizkusite nov način kampiranja v neokrnjeni naravi, ko vam vreme sploh ni pomembno.

GLAMPING => GLAMour & kamPING

Kolpske vile so nastala v LEADER projektu KOLPA EKO-ETNO.
Imena so dobile po avtohtoni pasmi belokranjskih ovac (PRÂMENKA), tradiciji pridelave in predelave lanu (TKALKA) in pisanja Belokranjskih pisanic (PISÂNICA).
 
Narejene so po vzoru Belokranjskega hisa, ki je nekoč služil za spravilo žit (kot kašča), marsikdaj pa tudi kot prvo domovanje mladega para, ki si še ni zgradil svojega gnezda.

Premične bivalne enote KOLPSKE VILE so zgrajene iz 8 centimetrskih smrekovih brun, za izolacijo v strehi in  tleh je uporabljen naravna ovčja volna ter lanena vlakna. Udobna (Slovenska) postelja velikosti 180*200 cm je odeta v laneno posteljnino, napolnjeno z račjim perjem. Ležalnik in mini žar le še dopolnjujeta zgodbico, ki jo boste ustvarili vsak zase…
 
Vljudno vabljeni v
STARI POD – SOŽITJE NARAVE IN ZABAVE

Kolpa ART
16.07.2014

V času poletne predsezone vreme še ni pokazalo pravih adutov, pri Starem podu, ob Kolpi, pa se odvijajo aktivnosti, ki za seboj puščajo sledove.

Na pobudo ljubljanskega svobodnega umetnika – kiparja in slikarja Braneta Kumerja, v Adlešičih nastajajo umetnine v kamnu, iz gline in na platnu. Pri ustvarjanju sodelujejo akademska slikarka Irena Gašperšič, ki živi in dela na Krasu, akademska kiparka Paola Korošec iz Ljubljane, akademski kipar in restavrator Vasja Ulrih iz Ljubljane ter rezbar Franjo Marošek iz Dravograda na Koroškem.

V zelenem kanjonu pojejo brusilke, sliši se udarce kladiv in sekanje dlet, na drugi strani pa pesem ptic, žuborenje Kolpe in vsaj v prvih dneh lepo in sončno vreme, spodbujajo k ustvarjalnemu navdihu s čopičem po platnu ali z golimi rokami v glini. 

Nastale so risbice v akrilnih barvah in drobni predmeti iz gline, otroci pa so ustvarjalni dan veselo zaključili s piknikom in igro. Na rokodelski delavnici so poleg akademikov ustvarjali tudi gostje, ki so pri delu uporabljali naravno volno in domača mila. V pisan volneni filc oblečena mila so enostavna za izdelavo, predvsem pa uporaben in lep izdelek namenjen nežni masaži in odstranjevanju odmrlih kožnih celic, lahko pa tudi drobna pozornost in darilo za majhno razkošje, ki prinaša zadovoljujoče zasebne trenutke ali le polepša prostor.

Stari pod ima za seboj že 4 likovne kolonije – Jurijeve zgodbe iz Starega poda, ki so potekale v organizaciji Slavka Čečure -  KUD Laterna Črnomelj. Umetniki v kanjonu ob Kolpi puščajo edinstvene pečate.