Oglejte si
Kontakti

KUD "Božo Račič" Adlešiči
Adlešiči 13/b
8341 Adlešiči

Predsednica:
Majda Veselič

Info:
041 622 877
Tončka Jankovič

Izdelava: Miami_T

Prvič se folkloristi iz Adlešič v literaturi omenijo leta 1908. Dvaindvajsetega marca tega leta je namreč okrog 200 belokranjcev v narodnih nošah nastopilo na Dunaju, ob 60 -letnici vladarja Franca Jožefa. Vodja belokranjskih folklornih skupin je bil Ivan Šašelj, Župnik iz Adlešič.

"… za temi prikoraka skupina otrok v belih oblekah, vodeča z zelenjem ovitega fanta, »Zelenega Jurija«. Izredno so ugajali ti otroci, kakor so pričali glasni vzkliki priznanja med gledalci. Vobče so čudovito nežno učinkovale te belo obleke, preproste, a vendar stokrat krasnejše nego vsi brezokusni okraski, ki ga navešajo nekatera dekleta in mlade žene tako rade nase. Ni pametno! Večno je bila in večno bo najlepša naravna preprostost ali preprosta narava. Čisto, zdravo telo v preprosti, a snažni in okusni obleki je največji okras sveta božjega. Za njimi je šla belokranjska svatba v najrazličnejših narodnih nošah, ki pa so razodevale ves dober okus naših prednikov…"

(Citat iz kratkega poglavja o Dunajskem jubilejnem sprevodu, objavljeno v koledarju Sv. Mohorja, leta 1909, na 144. str., kakor ga je videl Ksaver Meško)

Folklorno dejavnost v Adlešičih je z neutrudnim delom na področju preučevanja raznih ljudskih dragotin vzpodbujal šolski ravnatelj, pesnik, pisatelj Božo Račič, ki je leta 1922, v Adlešičih tudi ustanovil kulturno društvo.