04.12.2016 - BETI RETRO - modna revija, kot je še ni bilo

Alenka Misja - kustosinja v Belokranjski Muzej je imela idejo, ki jo je delila... in potem se je začelo :-)

Z
Vita Ivicic smo 16. maja šle na prvi sestanek. Po začetnih predlogih, podpori vodstva muzeja, številnih popravkih in seveda uspešnem sodelovanju Alenke in Vite s kreativkami in kreativci, so dogovori padali na plodna tla.

Tako sta ob dvanajstih "domačih" manekenkah izziv s kreacijami "Beti - retro" sprejeli tudi Slovenski misici - Maja Šimec in Živa Vadnov, ki sta z Beti v preteklosti posnele številne predstavitvene kataloge.

Izkušene maskerke in frizerke, tehnična podpora zaposlenih v Belokranjski Muzej ter voditelj
Matjaž Rus in tehnik Sreco Muc Masa so poskrbeli, da je prva Beti-retro modna revija v Metliki, v soboto, 3. decembra 2016 ob 19. uri, stekla gladko.

Predstavilo se je 14 kreativk in kreativcev, s 14 oblekami. Podlaga so bile obleke, sešite iz materialov, narejenih v Beti, pred več desetletji. Vsak je po svoje razvil in dokončal zgodbo.


Elizabeta Muren, Mateja Kozan in Toncka Jankovic smo skupaj predelale dve obleki, pri čemer je za kombinacijo uporabljena domača mikana ovčja volna avtohtonih pasem ovac, ročno polstena (filcana) v mrežo (za Zapeljivo Pisanko) in nato še v tehniki nuno polstenja na svilo (za Navdih Ljubezni).

V
Krajinski Park Kolpa je ohranjanje avtohtonih pasem ter uporabnost izdelkov iz naravnih materialov eden izmed ključnih elementov ohranjanja kulturne dediščine.

Foto:
Boris Grabrijan , Tončka