Galerija

Šport
18.05.2020
kopanje, veslanje, odbojka na mivki, …
Došel je došel Zeleni Jure
24.04.2017

Prošel je, prošel, pisani Vuzem,
Došel je, došel Zeleni Jure,


 
Tako prično Jurjaši jurjevo pesem, ko pridejo pred hišni prag. S pesmijo zaželijo zdravja in sreče družini. Zaprosijo jih za darove Zelenemu Juriju (dajte mu vina …, dajte mu jajec …, dajte mu pogače …, in tako naprej; a najpomembnejše je na koncu pesmi: dajte mu groš, da vam dojde još). Jurjaši se gospodinji za darove oddolžijo z brezovo vejico, ki se jo zatakne za hišni podboj in tam varuje dom, družino, hlev in polja.
 
 
Star belokranjski običaj je še živ na nekaterih koncih Bele krajine – a obred se po vaseh in v mestu Črnomelj precej razlikuje. Tudi letos na Jurjevo (24. april) so člani Folklorne skupine KUD Božo Račič Adlešiči obiskali domove v Adlešičih in okolici. Kot vedno jih domačini z velikim veseljem pričakajo in obdarijo ter pogostijo z dobrotami.
(B. Grabrijan)
 
VOLNA - LAN - KONOPLJA,... ; surovine za naš vsakdan
01.01.2017
Vsestransko uporabne naravne materiale
… lahko pridelamo / obdelamo / predelujemo sami:
VOLNA 
LAN
KONOPLJA 
PISANICE
LIČKANJE
BEKOVINA 
SLAMA
BREZOVE VEJE
LIPOVINA
.
.
.
 
Kulturna dediščina Bele krajine se ohranja še danes. Lahko rečemo, da morda na nekoliko »drugačen« ali celo »moderen« način, pa vendar materiali v sebi ohranjajo bistvo: kakovost, trpežnost in lepoto narave.
 
Rokodelstvo - ustvarjanje za preživetje in sproščanje hkrati, spodbuja nastajanje tudi za vas uporabnih predmetov:
IZBERITE NEKAJ ZASE, ZA SVOJE ZDRAVJE, UDOBJE, LEPOTO BIVANJA

Rokodelske izdelke lahko tudi KUPITE. 
Možna je IZDELAVA PO NAROČILU

Info: Tončka, 041 622 877
Vesele igre pri Starem podu
13.07.2015
Letos bodo pri Starem podu potekale že 14. - tradicionalne vesele igre. Zvrstilo se je veliko tekmovalcev, skupaj smo se čudovito zabavali in igrali. 

Prilagamo nekaj utrinkov ...
Pozdrav jeseni
13.10.2011
Letošnje poletje je bilo vse prej kot predvidljivo. Maj je bil lep in najbolj pogumni so se že kopali pri 18 stopinjah. Vsak junijski piknik je vsaj malo zaèinil dež, Kolpa se nikakor ni segrela. Ko smo najbolj prièakovali vroèino in brezskrbne poèitniške dni (julij), smo dobili le dva sonèna vikenda. Potem pa tri tedenski moker in mrzel udarec. Temperatura vode je padla celo na 11 stopinj. Brrrr.
Avgust in nato še september sta postregla z vroèino, toplo Kolpo. Vse tja do konca septembra je temperatura vode segale èez 20 stopinj in vabila na plavanje, èolnarjenje v ribièijo. Še sedaj, v oktobru je nizka, èista in seveda èudovita, ta naša Kolpa. Le kopalcev zdaj ni veè…
Hvala vsem, ki ste bili to poletje z nami. Dobrodošli tudi v bodoèe!
 
Vse dobro vam želi
ekipa STAR POD – Kamp Jankoviè Adlešièi

 
Zabava
01.01.1970
slike iz prireditev, žurk
Arhiv galerij